joi , 22 februarie 2018
Urgent

Lăcaşe de cult

Biserica Sfîntul Mare Mucenic Dumitru 

                                                                

Istoric                                          sursa: Batin Irina

  biserica  Această Sfîntă Biserică cu hramul Sfîntului mare mucenic Dumitru, din s.Speia r.Anenii-Noi este sfinţită de preafericitul Alexii al II-lea, patriarhul Moscovei şi întregii Rusii împreună cu Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Rostovului şi Novocercasului, Înaltpreasfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei(Biserica Romînă), Înaltpreasfinţitul Vladimir, Arhiepiscopul Chişinăului şi al Moldovei, Preasfinţitul Arsenii, Episcopul Istrinscului, Preasfinţitul Petru, Episcopul Bălţului Preasfinţitul Vichentii Episcopul Benderului şi alte feţe bisericeşti.

   Biserica Sf. Dumitru din satul Speia, raionul Anenii Noi, îşi datorează existenţa sa marelui boier Leonard Gheorghe Pavlovici. Boierul este originar din Sankt Petersburg, avea vilă, mşsie la Bender(Tighina) în satul Speia. La dorinţa şi iniţiativa lui s-au început lucrările de construcţie a viitoarei biserici chiar pe teritoriul moşiei sale din satul Speia.

Clădirea bisericii a fost construită după proiectul din Sankt-Petersbug dar micşorat, de proporţii mai mici decît cele stabilite iniţial în proiect, elaborat de Inginerul – tehnolog I. Tlonoveci, şi trimis la 3 iulie 1907, arhitectura de stat a R. Moldova.

Din nefericire el nu a reuşit să construiască această biserică. Dorinţa lui a fost înfăptuită fiul său darn u fără contribuţia autorului (biserica a construit-o din averea tatălui său). Lucrările de construcţie a bisericii au început în anul 1908 iar la 15 octombrie 1911 este trimis documentul la Bender, în care se stipulează că construcţia bisericii din satul Speia a fost finisată şi tot în acest document se   propune data de 22 octombrie 1911 pentru sfinţirea bisericii. (Documentul poate fi găsit în arhiva centrală a R. Moldova, fond 6, scrierea IV, doc. 1339, pag.16).  D OC

După ce biserica a fost sfinţită în 1911, a fost deschisă şi a funcţionat pînă la război(1944).  Pe timpul celui de-al doilea război mondial, în cadrul luptelor de apărare a patriei, biserica a fost ciruită toată de gloanţe. Clopotul din imaginea de alături reprezintă o amintire a acelor vremuri. 

După război, clădirea bisericii a servit ca depozit de grîu, de cărbune(1948-1968) iar mai tîrziu a devenit şi fermă de iepuri(1968-1979).

Din  1979 pînă în 1981 Ministrul Culturii a  RSSM restaurează clădirea şi pînă în 1989 locaşul  este întrebuinţat ca Muzeu al gloriei de luptă. În locul unde la moment se află Iconostasul, atunci era afişată panorama luptelor, în mijlocul bisericii se afla un tun, pretutindeni armament şi multe alte obiecte care reprezintau perioada războiului.

Biserica nu a funcţionat timp de 45 de  ani(1944-1989).În tot acest răstimp oamenii au visat ca biserica să fie deschisă din nou, dar pînă nu s-a început democraţia, puterea sovietică nu a permis acest lucru. Odată cu 1989, lumea a început să caute, să întocmească diferite documente în acest sens. Era foarte greu fiind sistemul comunism bolşevic,dar după credinţa oamenilor, Bunul Dumnezeu S-a îndurat, i-a ajutat şi astfel biserica şi-a reînceput activitatea.

Era nevoie de o reparaţie capitală, dar după cum era perioada postbelică, trecerea de la ruble la cupoane, era foarte greu de finanţat acest proiect. Dar Dumnezeu a răspuns şi la această nevoie. Astfel, directorul Agrofirmei  “Serele Moldovei”, Alexandru Lacusneanu, a finanţat reparaţia bisericii.

Odată cu  deschiderea(1990), patriarhul Alexei al II-lea, în timpul vizitei sale în Moldova, a fost invitat şi în satul Speia. Astfel la 3 septembrie, biserica a fost sfinţită din nou. După aceasta s-a făcut o reparaţie mai bună, frescă bizantină, pictorul Mădălina Arhirie din România. Icoanele şi iconostasul au fost pictate de Pomelinicov Evghenii.

După deschidere veneau foarte mulţi oameni chiar şi din satele vecine: Şerpeni, Feşteliţa, deoarece a fost una dintre biserici care printre primele a fost deschisă. În 1993, după ce s-a sfîrşit reparaţia capitală, biserica a fost sfinţită încă o dată de către Înalt Preasfinţitul Mitropolit al Moldovei Vladimir. 

 părintele Gheorghe Parohul bisericii – părintele Gheorghe Paladiciuc

Lasă un răspuns